Turşu Yapımı


 Her yıl size turşu yapıp gönderen bir anneniz varsa bu dünyanın en şanslı insanı olduğunuzun farkına varın. Ağlarsa anam ağlar ardımdan, gerisi yalan ağlar diyenlere inanın, annesiz kalmadan annenizin değerini bilmenizi tüm yüreğimle diliyorum.

Turşu yapmak için cam kavanoz kullanmayı asla ihmal etmeyin. Bedeninize saygı duymalı sağlığınızı önemsemelisiniz, ömrünüz zehir saçan plastik kaplar kullanmamanızı gerektirecek kadar kısa zaten bir de siz kısaltmayın.
Turşu demek; tuzlu su içerisinde sebzelerin, nohut ve sarımsak kullanılarak mayalandırılması, bozulmasının önlenmesidir. Yapılışı çok kolay, yemesi lezzetli ve sağlık için vazgeçilmezdir.

Turşu yelpazesi o kadar geniş ki Hamsi turşusu bile var, diğer turşu çeşitleri ise; Acı kırmızı biber turşusu, Acı sos turşusu, Acur turşusu, Ahlat turşusu, Antep fıstığı turşusu, Armut turşusu, Avokado turşusu, Ayva turşusu, Balık biber turşusu, Balık turşusu, Bamya turşusu, Beyaz lahana turşusu, Biberiye turşusu, Brokoli turşusu, Brüksel lahanası turşusu, Bütün yeşil domates turşusu, Can eriği turşusu, Cin biberi turşusu, Çağla turşusu, Çam kozalak turşusu, Çizik zeytin Dağ eriği turşusu, Dereotu turşusu, Dolma biberli turşusu, Domates soslu biber turşusu, Domates turşusu, Elma turşusu, Enginar turşusu, Ezme turşusu, Giardiniera (İtalyan Turşusu) Gümüş soğan turşusu, Haşlama turşusu, Havuç turşusu, Havuç turşusu Jalapeno turşusu Karides turşusu Karnabahar turşusu Karpuz turşusu, Kaya koruğu turşusu, Kelek turşusu, Kırma zeytin, Kırmızı domates turşusu, Kırmızı lahana turşusu, Kimchi (Güney Kore Turşusu), Kiraz turşusu, Kornişon turşusu, Kyuri Zuke (Japon Turşusu), L'hamd Markad (Fas Turşusu), Limon turşusu, Mandalina turşusu, Mango turşusu, Mantar turşusu, Mısır turşusu, Muz turşusu, Mürdüm eriği turşusu, Pancar turşusu, Patlıcan dolması turşusu, Patlıcan turşusu, Pickled Herring (İsveç turşusu), Sarma lahana turşusu, Sauerkraut (Alman turşusu), Semizotu turşusu, Soğan turşusu, Süt sarımsak turşusu, Tatlı biber turşusu, Taze fasulye turşusu, Tombul acı biber turşusu, Torshi (İran turşusu), Torshi Left (İsrail Turşusu), Türlü turşusu, Üzüm koruğu turşusu, Vietnam turşusu, Yeşil domates turşusu, Yumurta turşusu, Zencefil turşusu  gibi... 

Turşu Yapımı:

Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu hazırlamak için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Turşu için genellikle Üzüm sirkesi kullanılır.

Mümkünse organik sebzeyi güzelce yıkayıp, üzerine küçük delikler açıp daha sonra hazırladığınız Turşu Kavanozuna yerleştirmelisiniz. Üzerine biraz nohut ve sarımsak ekleyerek kavanozun kapağını kapatıp çalkalayınız. Güneş almayan serin bir alanda mayalanmaya bırakabilirsiniz.
Afiyet bal, şeker olsun.

Yorumlar