Patatesli Hamur İşi

Patatesli Hamur İşi: Her Sofraya Yakışan Klasik Lezzet

Türk mutfağının en sevilen, en bereketli ve en doyurucu lezzetlerinden biri patatesli hamur işleri. İster kahvaltıda, ister çay saatinde, ister ana yemeğin yanında... Patatesin o eşsiz lezzetiyle birleşen yumuşacık hamur, her lokmada yüzünüzde bir gülümseme oluşturur. Annelerimizin mutfaklarından yayılan o mis kokuyu, sıcacık patatesli börekleri hatırlatır bize. Peki, bu klasik lezzeti mutfağınızda adım adım nasıl yapabilirsiniz? İşte size patatesli hamur işinin işlem basamakları:

Malzemeleri Hazırlayın

Öncelikle ihtiyacınız olan tüm malzemeleri toparlayın. Hamur için genellikle un, su, tuz ve maya (veya kabartma tozu) kullanılır. Patatesli harç için ise haşlanmış patates, soğan, pul biber, karabiber, tuz, nane (isteğe bağlı) ve biraz sıvı yağ gereklidir. Üzerine sürmek için yumurta sarısı ve çörek otu/susam da ekleyebilirsiniz.

Hamuru Yoğurun ve Dinlendirin

Patatesli hamur işinin temeli olan hamuru yoğurarak işe başlayın. Geniş bir kaba unu alın, ortasını açın. Maya kullanacaksanız ılık su ile aktive edip ekleyin. Tuz ve diğer malzemeleri ekleyerek yavaş yavaş karıştırıp pürüzsüz, ele yapışmayan ve orta sertlikte bir hamur yoğurun. Hamurun kıvamı ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı; rahatça şekil verebileceğiniz bir kıvamda olmalı. Yoğurduktan sonra üzerini nemli bir bezle kapatıp sıcak bir yerde en az 45 dakika (mayalı hamur için) dinlenmeye bırakın. Hamurun iki katına çıktığını gördüğünüzde hazır demektir. Mayasız bir hamur işi yapıyorsanız, 15-20 dakikalık bir dinlenme de yeterli olacaktır.

Patatesli İç Harcı Hazırlayın

Hamurunuz dinlenirken, patatesli harcı hazırlayın. Patatesleri güzelce haşlayın, kabuklarını soyun ve bir çatal veya patates ezici ile ezin. Ayrı bir tavada sıvı yağı ısıtın ve ince ince doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanları ezilmiş patateslerin üzerine ekleyin. Tuz, karabiber, pul biber ve isterseniz kuru nane gibi baharatları da ekleyip iyice karıştırın. Harcın tamamen soğuduğundan emin olun; sıcak harç hamurun yapısını bozabilir.

Şekil Verme ve Fırınlama

Dinlenmiş hamurunuzu hafifçe unlanmış tezgah üzerine alın ve havasını nazikçe indirin. Hamuru istediğiniz büyüklükte bezeler halinde ayırın. Her bir bezeyi merdane veya oklava ile istediğiniz formda açın. Bu bir börek için büyük bir yufka olabileceği gibi, poğaça veya açma için daha küçük parçalar da olabilir.

Açtığınız hamurun içine hazırladığınız soğuk patatesli harçtan yeterli miktarda koyun. Hamuru dilediğiniz şekilde kapatın. Örneğin, yarım ay şeklinde kapatıp kenarlarını bastırabilir, rulo yapıp spiral şeklinde sarabilir veya klasik poğaça gibi yuvarlayabilirsiniz. Tüm hamurlarınızı bu şekilde hazırlayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve dilerseniz susam veya çörek otu serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında, altı ve üstü nar gibi kızarana kadar yaklaşık 25-40 dakika (hamur işinizin büyüklüğüne ve kalınlığına göre süre değişebilir) pişirin. Fırından çıkan sıcak patatesli hamur işinizi dilimleyerek veya bütün halinde servis yapın.

Bu patatesli hamur işi, çay saatlerinizin, kahvaltılarınızın veya hafif bir akşam yemeğinizin yıldızı olmaya aday. Evinizin mis gibi kokularla dolması ve sevdiklerinizle paylaştığınız lezzetli anlar cabası! Denemeye ne dersiniz?

patatesli hamur işi, hamur işi tarifi, ev yapımı börek, patatesli tarifler, pratik yemekler

Yorumlar