Kakaolu Acıbadem Tarifi

Bu blog, uğruna dünyayı yakabileceğim canım oğluma ithaf'tır çünkü evdeki Kakaolu Acıbadem kurabiyesinin hastasıdır.

Klasik Lezzete Modern Dokunuş: Kakaolu Acıbadem Kurabiyesi (Tam Kıvamında)

Pastane vitrinlerinin o en asil, o en çatlak dokulu güzelini evde yapmaya ne dersiniz? Üstelik bu sefer içine biraz "büyü" katıyoruz: Kakao.

Çocukluğumuzun o klasik lezzeti Acıbadem kurabiyesini, yoğun çikolata aromasıyla birleştirdik. Isırdığınızda dışındaki o incecik çıtır kabuk kırılıyor, ardından içinin o sakızımsı, nemli ve yoğun bademli dokusu sizi karşılıyor. Yanına taze demlenmiş bir kahve veya ince belli bardakta bir çay... İnanın bana, bu tariften sonra pastaneden aldıklarınızı bir kenara bırakacaksınız.

[Kakaolu Acıbadem Kurabiyesi Görseli: Koyu renkli, üzeri çatlak, hafif pudra şekerli nefis kurabiyeler]

Hazırsanız, mutfağı mis gibi badem ve kakao kokusuyla doldurmaya başlıyoruz!

Neden Bu Tarifi Çok Seveceksiniz?

  • Glutensiz Dostu: Bu tarifte un yok. Tamamen badem unu ile yapılıyor.

  • Yumurta Akı Değerlendirme: Başka tariflerden elinizde kalan yumurta aklarını değerlendirmek için en lezzetli yol.

  • Saklanabilir: Kapalı bir kutuda uzun süre bayatlamadan o nefis kıvamını korur (tabii ev halkından saklayabilirseniz!).

Malzemeler

Bu tarif hassas bir dengeye dayanır, mümkünse mutfak tartısı kullanmanızı öneririm. Ancak bardak ölçülerini de ekliyorum.

  • Badem Unu: 150 gram (Yaklaşık 1.5 su bardağı - mümkünse toz badem)

  • Toz Şeker: 250 gram (Yaklaşık 1 su bardağından iki parmak fazla)

  • Yumurta Akı: 100 gram (Yaklaşık 3 orta boy yumurtanın akı)

  • Kakao: 25 gram (2 tepeleme yemek kaşığı - kaliteli, koyu kakao kullanın)

  • Limon Suyu: Yarım çay kaşığı (Kıvam ve parlaklık için sırrımız bu)

  • Süslemek için (İsteğe bağlı): Ortasına batırmak için bütün badem veya fındık.

Önemli Not: Yumurta aklarınızın oda sıcaklığında olması şekerin daha kolay erimesini sağlar.

Adım Adım Yapılışı

Acıbadem kurabiyesinin tekniği diğer kurabiyelerden biraz farklıdır. Karışımı ocakta hafifçe ısıtarak şekeri eriteceğiz. İşte sihirli adımlar:

1. Karıştırma Aşaması

Geniş bir tencerenin (çelik tencere idealdir) içine badem ununu, toz şekeri, kakaoyu ve yumurta aklarını alın. Henüz ocağı açmadan spatula ile tüm malzemeler birbirine geçene kadar güzelce karıştırın. Macun kıvamında koyu bir karışım elde edeceksiniz.

2. Isıtma (Pişirme Değil!)

Tencereyi kısık ateşe alın. Sürekli karıştırarak, karışımı ısıtmaya başlayın. Buradaki amacımız yumurtayı pişirmek değil, sadece ısının etkisiyle şekerin erimesini sağlamak.

  • Parmağınızla dokunduğunuzda şeker tanelerini hissetmiyorsanız ve karışım akışkanlaşmaya, hafifçe parlamaya başladıysa tamamdır (Yaklaşık 8-10 dakika sürer).

  • Ocaktan almadan hemen önce limon suyunu ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın.

3. Soğutma

Karışımı hemen başka bir kaba aktarın. Ara sıra karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Karışım soğudukça tekrar katılaşacak ve sıkılabilir bir kıvama gelecektir. Bu aşamada sabırlı olun, sıcakken yayılır!

4. Şekil Verme

Fırınınızı 140°C'ye (fansız, alt-üst ayar) ayarlayın. Tepsinize yağlı kağıt serin. Soğuyan hamuru sıkma torbasına doldurun (düz uç kullanabilirsiniz). Tepsiye aralıklı olarak ceviz büyüklüğünde daireler sıkın. Pişerken yayılacakları için aralarında boşluk bırakmayı unutmayın.

  • İpucu: Sıktıktan sonra üzerindeki sivri uçları hafif ıslak parmağınızla düzeltebilirsiniz. İsterseniz tam ortasına birer badem batırın.

5. Pişirme

Tepsiyi fırının orta rafına yerleştirin. Yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

  • Kurabiyeler yayılacak, üzerleri çatlayacak ve kabuk bağlayacaktır. Fırından erken almayın, yoksa sönüp yapış yapış kalabilirler.

6. Kritik Son Dokunuş: Islak Bez Yöntemi

Fırından çıkan tepsideki kurabiyeler henüz çok yumuşaktır, sakın dokunmayın! Acıbadem kurabiyesinin klasik ritüeli şudur: Kurabiyeler yağlı kağıt üzerindeyken, yağlı kağıdı dikkatlice tepsimden alın ve nemli/ıslak bir mutfak bezinin üzerine koyun.

  • Bu işlem, kurabiyelerin altının nemlenerek kağıttan kolayca ayrılmasını sağlar. Yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra nazikçe kağıttan ayırabilirsiniz.

Püf Noktaları & Sık Sorulan Sorular

S: Kurabiyelerim fırında çok yayıldı, neden? 

C: Karışımı ocakta çok fazla ısıtmış olabilirsiniz (hamur çok sıvılaşmıştır) veya soğumasını beklemeden tepsiye sıkmışsınızdır. Hamurun ılıyıp toparlanması şart.

S: İçi çok sert oldu. 

C: Fırın ısısı yüksek gelmiş veya süreyi çok uzun tutmuşsunuzdur. Acıbadem kurabiyesinin olayı düşük ısıda yavaş yavaş pişmesidir.

S: Kakao yerine çikolata kullanabilir miyim? 

C: Bu tarifin kimyası kakao tozu üzerine kurulu. Eritilmiş çikolata yağ dengesini bozup kurabiyeyi çok yayabilir. Yoğun çikolata tadı için kaliteli bir kakao yeterlidir.

Evinizi saran o mis gibi koku eşliğinde, kendi el yapımı Kakaolu Acıbademlerinizin tadını çıkarın. Bu tarif, "Bunu sen mi yaptın?" sorularına hazırlıklı olmanızı gerektirir, benden söylemesi...

Afiyet bal, şeker olsun.

 20 Kasım 2025

Yorumlar