Marine Tavuk Yapımı: Lezzeti İçine Hapsedin
Tavuk, mutfakların en çok yönlü proteinlerinden biri. Fırında, mangalda, tavada... Her şekilde lezzetli olsa da, tavuğa asıl büyüsünü katan, onu bambaşka bir boyuta taşıyan şey marine etmektir. Marine edilmiş tavuk, hem daha sulu, hem daha yumuşak, hem de lezzetini içine sindirmiş olur. Peki, evde, kendi ellerinizle, lokum gibi bir marine tavuk hazırlamanın sırları neler? İşte size marine tavuk yapımının tüm işlem basamakları, lezzet yolculuğunuzda size rehberlik etmek için hazır.
Malzemeleri Hazırlayın
Harika bir marine için doğru malzemeleri seçmek çok önemli. Temel olarak tavuk (but, göğüs, kanat, incik – dilediğiniz kısmı kullanabilirsiniz), bir yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı), bir asit (limon suyu, sirke, yoğurt), tuz ve baharatlar (karabiber, pul biber, kekik, kimyon, sarımsak tozu, soğan tozu, köri vb.) gerekli. Dilerseniz taze otlar (biberiye, kekik, nane) veya salça da ekleyebilirsiniz.
Tavukları Hazırlayın
Marine işlemine başlamadan önce tavukları hazırlayın. Tavukları güzelce yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Kurulamak, marinasyon sosunun tavuğa daha iyi nüfuz etmesini sağlar. Eğer bütün tavuk kullanıyorsanız, daha derinlemesine marine olması için birkaç yerinden bıçakla kesikler atabilirsiniz. Tavuk göğsü kullanıyorsanız, etin kalınlığına göre fileto şeklinde keserek veya incelterek sosun daha iyi işlemesini sağlayabilirsiniz.
Marinasyon Sosunu Karıştırın
Derin ve geniş bir kapta tüm marinasyon malzemelerini bir araya getirin. Yağ, asit (limon suyu, yoğurt veya sirke), tuz, karabiber, pul biber, kekik, kimyon gibi baharatları ve kullanacağınız diğer aromatikleri (ezilmiş sarımsak, ince kıyılmış taze otlar, salça) ekleyin. Tüm malzemeleri homojen bir karışım elde edene kadar güzelce çırpın. Sosun kıvamı çok sıvı veya çok katı olmamalıdır; tavukların her yerini kaplayabilecek bir yoğunlukta olması idealdir.
Tavukları Marine Edin
Hazırladığınız tavuk parçalarını marinasyon sosunun içine ekleyin. Elinizle veya bir spatula yardımıyla tavukların her yerinin sosla kaplandığından emin olun. Tavukların sosa tamamen batması önemlidir. Kabın üzerini streç filmle hava almayacak şekilde kapatın. Marine edilmiş tavukları buzdolabına kaldırın.
Marinasyon Süresi:
- En az 30 dakika: Vaktiniz kısıtlıysa bu süre bile fark yaratır.
- 2-4 saat: Genellikle en ideal süredir, lezzeti iyi çeker.
- Bir gece (8-12 saat): Tavukların daha derinlemesine lezzet ve yumuşaklık kazanması için en iyi seçenektir. Daha uzun süreler tavuk etinin liflerini bozabilir, bu yüzden 24 saati geçmemekte fayda var.
Marine Edilmiş Tavukları Pişirin
Marine süresi dolan tavukları buzdolabından çıkarın. Marinasyon sosunu silkelemeden doğrudan pişirme işlemine geçebilirsiniz. Marine edilmiş tavukları pişirmek için birçok yöntem kullanabilirsiniz:
- Izgara/Mangal: En lezzetli yöntemlerden biridir. Orta ateşte ısıtılmış ızgarada tavukları her iki tarafı da güzelce kızarana ve içi pişene kadar çevirerek pişirin.
- Fırın: Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek veya hafifçe yağlayarak marine tavukları tek kat halinde dizin. Önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında, tavuklar kızarana ve içi pişene kadar yaklaşık 25-40 dakika pişirin.
- Tava: Geniş tabanlı bir tavayı yüksek ateşte ısıtın. Çok az sıvı yağ ekleyip, tavukları tek kat halinde tavaya yayın. Her iki tarafı da kızarana ve içi pişene kadar çevirerek pişirin. Tavukları fazla sıkışık atmayın, parça parça pişirmek daha iyi sonuç verir.
Tavukların kurumamasına dikkat edin; içi sulu ve dışı güzelce kızarmış olmaları önemlidir. Pişen marine tavuklarınızı sıcak olarak servis yapın. Yanında pilav, salata veya patates püresi ile harika bir öğün oluşturabilirsiniz. Afiyet olsun.
marine tavuk tarifi, tavuk marine etme, ev yapımı marine, pratik tavuk tarifleri, lezzetli tavuk, yemek hazırlığı
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.