Geleneksel Lezzetin Çıtır Hali: Lokma Tarifi
Sokak lezzetlerinin en sevilenlerinden, şerbetli tatlıların hafif ve çıtır temsilcisi: Lokma! Sıcak yağa atılan minik hamur toplarının altın sarısı rengini alıp şerbetle buluşmasıyla oluşan bu geleneksel tatlı, özellikle kalabalık sofraların, hayır etkinliklerinin ve özel günlerin vazgeçilmezidir. Bir kez tattığınızda bağımlısı olacağınız, yapımı gözünüzü korkutsa da aslında oldukça basit olan lokmayı, evinizde hazırlayarak sevdiklerinize ikram etmeye ne dersiniz?
İşte size, dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık, tam kıvamında bir lokma tarifi!
Malzemeler:
Şerbet İçin:
- 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limonun suyu (veya bir ince dilim limon)
Hamur İçin:
- 2 su bardağı ılık su
- 1 paket instant maya (10 gram)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
- Kızartmak için bol sıvı yağ
Hazırlanışı:
-
Şerbeti Hazırlayın:
- Bir tencereye şeker ve suyu alın. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yarım limon suyunu ekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Şerbetin hafif kıvam alması yeterlidir, çok koyu olmamalıdır.
- Hazırladığınız şerbeti ocaktan alıp tamamen soğuması için bir kenara bırakın. (Lokmalar sıcak, şerbet soğuk olmalı!)
-
Hamuru Hazırlayın:
- Geniş bir karıştırma kabına ılık suyu, instant mayayı ve toz şekeri alın. Maya eriyene kadar karıştırın ve 5 dakika kadar aktifleşmesini bekleyin. (Üzerinde köpükler oluşacaktır.)
- Mayalı karışıma tuzu ve azar azar unu ekleyerek karıştırmaya başlayın. Mikserin hamur yoğurma ucuyla veya elle, pürüzsüz ve ele yapışan, oldukça yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamur cıvık bir kek hamuru kıvamında olacaktır.
- Kabın üzerini streç filmle veya temiz bir bezle kapatın. Yaklaşık 45 dakika - 1 saat kadar, hamur iki katına çıkana dek ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
-
Lokmaları Kızartın:
- Derin ve geniş bir tavaya bol miktarda sıvı yağ koyun ve orta ateşte iyice ısıtın. Yağın çok kızgın olmaması önemlidir, aksi halde lokmalar dışı yanar içi çiğ kalır. Yağın kızgınlığını anlamak için küçük bir hamur damlatın, eğer hemen kabararak yüzeye çıkıyorsa kıvamı iyidir.
- Bir kaseye bir miktar su koyun. Elinizi suya batırıp ıslatın. Bir elinizle mayalanan hamurdan avcunuzu sıkın, yukarı çıkan hamuru diğer elinizdeki ıslak kaşıkla (tatlı kaşığı olabilir) keserek doğruca kızgın yağa atın. Bu işlemi hızla tekrarlayarak tavanın çok dolmamasına dikkat ederek lokmaları yağa bırakın.
- Lokmalar yağda kızarırken sürekli olarak karıştırın. Her tarafının eşit ve nar gibi kızarmasını sağlayın.
- Altın rengini alan lokmaları kevgir yardımıyla yağdan çıkarın ve hiç bekletmeden doğrudan soğuk şerbetin içine atın.
-
Şerbetleme ve Servis:
- Lokmaları şerbetin içinde 1-2 dakika kadar bekletin. Şerbeti iyice çektiklerinden emin olun.
- Şerbetten çıkardığınız lokmaları servis tabağına alın.
- Üzerine isteğe bağlı olarak tarçın serpebilir veya kaymak/dondurma ile servis edebilirsiniz.
Sıcak sıcak servis edilen, dışı çıtır, içi şerbetli lokmalarınız hazır! Bu geleneksel lezzeti kendi mutfağınızda yaratmanın keyfini çıkarın.
Etiketler: lokma tarifi, ev yapımı lokma, şerbetli tatlılar, kolay tatlı tarifi, geleneksel lezzet, tatlı, mutfak, hamur işleri, türk mutfağı, sokak lezzeti
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.