Anadolu'nun Şifalı Eli: Tutmaç Çorbası'nın Sıcaklığı
Antalya'nın ılıman rüzgarı tenimi okşarken, içimde Anadolu'nun kadim lezzetlerine doğru bir özlem beliriyor. Bugün, bu topraklardan çıkan, hem doyurucu hem de şifalı bir çorbayı, tutmaçı kendi yorumumla sizlere sunacağım. Belki de adını ilk kez duyuyorsunuz, belki de çocukluğunuzun o sıcak kış günlerinde içinizi ısıtan bir hatıra… Her iki durumda da, bu geleneksel lezzeti kendi mutfağınızda yeniden canlandırmanın keyfini çıkarın!
Tutmaç çorbası, Anadolu'nun birçok yöresinde farklı isimlerle anılan, temelinde erişte, nohut ve mercimeğin buluştuğu, besleyici ve doyurucu bir çorbadır. Özellikle kış aylarında iç ısıtan bu çorba, içerdiği baklagiller sayesinde tam bir protein deposudur. Benim tarifimde ise, bu geleneksel lezzete farklı baharatlar ve sebzeler ekleyerek özgün bir tat yakalamaya çalıştım.
Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- Yarım su bardağı nohut (haşlanmış)
- 1 su bardağı erişte (ev yapımı veya hazır)
- 1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
- 1 adet havuç (küçük küpler halinde doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı nane (kuru)
- Yarım tatlı kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 6-7 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı nane (kuru)
- Pul biber
Yapılışı:
- Yeşil mercimeği bol suyla yıkayın ve tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip orta ateşte yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 20 dakika). Haşlama suyunu süzmeyin, çorbada kullanacağız.
- Geniş bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
- Küçük küpler halinde doğradığınız havuçları ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ekleyin ve kokusu çıkana kadar (yaklaşık 1 dakika) kavurun.
- Haşladığınız mercimeği haşlama suyuyla birlikte tencereye ekleyin. Haşlanmış nohutları da ilave edin.
- Sıcak suyu veya tavuk suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
- Kaynamaya başlayınca erişteyi, kuru naneyi, pul biberi, karabiberi ve tuzu ekleyin. Erişteler yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 8-10 dakika).
- Çorba pişerken, küçük bir tavada tereyağını eritin. Üzerine kuru nane ve pul biber ekleyip kısık ateşte hafifçe yakın. Bu naneli tereyağı, çorbanın üzerine gezdireceğimiz lezzetli bir sos olacak.
- Erişteler piştikten sonra çorbayı ocaktan alın ve sıcak servis yapın. Üzerine hazırladığınız naneli tereyağını gezdirin. Yanında bir dilim ekmekle tam bir ziyafet!
Benim Özel Dokunuşum:
Ben bu geleneksel tarife, farklı bir aroma katması için bir tutam taze kişniş veya dereotu da ekliyorum. Ayrıca, çorbaya biraz daha kıvam katmak için bir yemek kaşığı kadar bulgur da ekleyebilirsiniz. Eğer acı seviyorsanız, çorbaya bir adet ince doğranmış acı sivri biber de ekleyebilirsiniz. Üzerine sadece naneli tereyağı değil, bir miktar yoğurt ve sarımsaklı sos da çok yakışıyor.
Tutmaç çorbası, Anadolu'nun sıcaklığını ve bereketi sofralarınıza taşıyan, besleyici ve doyurucu bir lezzettir. Özellikle soğuk havalarda içinizi ısıtacak, hastalıklara karşı direncinizi artıracak ve damaklarınızı şenlendirecektir. Bu şifalı ve lezzetli çorbayı denemek için daha fazla beklemeyin. Afiyet bal, şeker olsun.
Etiketler: Tutmaç Çorbası, Çorba Tarifleri, Yöresel Yemekler, Anadolu Mutfağı, Mercimek Çorbası, Nohutlu Çorba, Erişteli Çorba, Doyurucu Çorbalar, Sağlıklı Çorbalar, Ev Yapımı Çorba
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorum yapmak ve siteye üye olmak isteyenler, Gmail hesabı ile siteye üye olabilir, Sitede yorum bölümünde, “yorumlama biçimi” yazan butondan “Google hesabı” yazanı seçerek yorumunuzu yazabilirsiniz.