Krep Tarifi

İncecik Lezzetlerin Sonsuz Dünyası: Ev Yapımı Krep Tarifi

Kahvaltının yıldızı, brunch'ın vazgeçilmezi, tatlı krizlerinin en hafif çözümü... Krep, sadeliğiyle büyüleyen, üzerine eklenen her türlü tatlı veya tuzlu malzeme ile bambaşka lezzetlere dönüşebilen sihirli bir hamur işidir. İncecik dokusu, hafifliği ve sonsuz varyasyonuyla krep, her öğün için mükemmel bir seçenektir. Hazırsanız, mutfağınızı mis gibi kokularla dolduracak, damaklarınızı şenlendirecek ev yapımı krep tarifine geçiyoruz!

Krep Nedir? Tavada Dans Eden İncecik Lezzet

Krep, temel olarak un, süt, yumurta ve az miktarda yağ ile hazırlanan, incecik dökülerek sıcak tavada pişirilen bir tür hamur işidir. Kökeni Fransa'ya dayanan bu basit ama çok yönlü lezzet, dünya mutfaklarında farklı versiyonları ve sunumlarıyla kendine geniş bir yer bulmuştur. Kahvaltıda reçel, bal, peynir gibi klasiklerle buluşurken, öğle veya akşam yemeklerinde kıymalı, sebzeli veya tavuklu harçlarla doyurucu bir yemeğe dönüşebilir. Tatlı krep sevenler için ise çikolata, meyve, krem şanti gibi sayısız seçenek sunar.

Ev Yapımı Krep İçin Malzemeler:

  • 2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı süt (oda sıcaklığında)
  • Yarım su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ (ayçiçek, zeytinyağı veya eritilmiş tereyağı olabilir)
  • Bir tutam tuz
  • İsteğe bağlı: Yarım çay kaşığı vanilya özü (tatlı krep için)

Krep Pişirmek İçin:

  • Az miktarda sıvı yağ veya tereyağı (tavayı yağlamak için)

Ev Yapımı Krep Nasıl Yapılır? Adım Adım İncecik Lezzet:

  1. Sıvı Malzemeleri Karıştırın: Derin bir karıştırma kabında oda sıcaklığındaki yumurtaları ve sütü çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın. Yumurtaların sarısı ve beyazı birbirine karışmalı.
  2. Unu Elekten Geçirerek Ekleyin: Unu elekten geçirerek sıvı karışıma azar azar ekleyin ve çırpıcı ile karıştırın. Topaklanma olmaması için yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırın.
  3. Yağı ve Tuzu Ekleyin: Sıvı yağı ve tuzu (tatlı krep yapıyorsanız vanilya özünü de) karışıma ekleyin ve tekrar karıştırın. Tüm malzemeler iyice özleşmeli ve pürüzsüz bir kıvam almalı.
  4. Dinlendirin (Önemli Adım): Hazırladığınız krep hamurunu üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında en az 15-20 dakika dinlendirin. Bu, unun şişmesini sağlayacak ve kreplerinizin daha ince ve pürüzsüz olmasını sağlayacaktır. Vaktiniz varsa yarım saat kadar dinlendirmek daha iyi sonuç verebilir.
  5. Tavayı Isıtın ve Yağlayın: Orta boy yapışmaz bir krep tavasını ocağa alın ve orta ateşte ısıtın. Tava ısındıktan sonra çok az miktarda sıvı yağ veya tereyağı ile yağlayın. Fazla yağı bir peçete yardımıyla alabilirsiniz. Amaç sadece tavanın yapışmasını önlemek.
  6. Hamuru Dökün: Dinlenmiş krep hamurundan bir kepçe alın ve ısınmış tavaya hızlıca dökün. Tavayı hafifçe eğirerek hamurun ince ve eşit bir şekilde yayılmasını sağlayın.
  7. Pişirin: Krepin altı hafifçe kızarıp kenarları kurumaya başlayınca (yaklaşık 1-2 dakika), spatula yardımıyla dikkatlice çevirin. Diğer tarafını da yaklaşık 1 dakika kadar, hafifçe kızarana kadar pişirin.
  8. Tekrarlayın: Pişen krepi bir tabağa alın ve kalan hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Tavayı her seferinde hafifçe yağlamanız gerekebilir.
  9. Servis Edin: Krepleriniz hazır! Şimdi üzerini dilediğiniz tatlı veya tuzlu malzemelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Krep Servis Önerileri (Sonsuz Seçenek!):

Tatlı Krep İçin:

  • Reçel, bal, pekmez
  • Nutella, çikolata sosu
  • Muz, çilek, böğürtlen gibi taze meyveler
  • Pudra şekeri
  • Tarçın
  • Krem şanti
  • Dondurma
  • Fındık, ceviz gibi kuruyemişler

Tuzlu Krep İçin:

  • Peynir (beyaz peynir, kaşar peyniri, lor peyniri)
  • Zeytin
  • Domates, salatalık
  • Maydanoz, dereotu gibi yeşillikler
  • Sucuk, salam, sosis
  • Kıymalı harç
  • Tavuklu harç
  • Sebzeli harç (mantar, ıspanak vb.)
  • Yumurta (omlet şeklinde içine kırılabilir)
  • Labne, krem peynir

Püf Noktaları:

  • Hamurun kıvamı çok koyu olursa biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Çok sıvı olursa da az miktarda un ekleyip tekrar karıştırın ve dinlendirin.
  • Tavanın iyice ısınmış olması kreplerin yapışmasını önler.
  • Hamuru tavaya dökerken hızlı hareket etmek, ince ve eşit bir krep elde etmenizi sağlar.
  • Krepleri pişirirken ateşi çok yüksek tutmamaya özen gösterin, aksi takdirde çabuk yanabilirler.
  • Pişen krepleri üst üste dizerken birbirine yapışmaması için aralarına yağlı kağıt serebilirsiniz.
  • Krep hamurunu buzdolabında 1-2 gün saklayabilirsiniz.

Ev yapımı krep tarifiyle sofralarınıza keyif ve lezzet katın. İster tatlı ister tuzlu olsun, bu incecik lezzetler her damak zevkine hitap edecek sonsuz bir dünya sunar. Mutfakta yaratıcılığınızı konuşturun ve kendi favori krep kombinasyonlarınızı keşfedin! Afiyet olsun!

Etiketler: krep, krep tarifi, kahvaltı, brunch, tatlı, tuzlu, kolay tarif, ev yapımı, pancake, Fransız mutfağı, ince krep, kahvaltılık tarifler

Yorumlar