Lahana Sarması

Sırf sizlerle paylaşabilmek için ömrümde ilk kez Lahana sarması yaptım. Eğer başarılı olamazsam Musakka yemeğine çevirmek B planımdı.

Sindirim sağlığını iyileştiren, bağırsak dostu ve bağışıklığı güçlendiren lahananın, kalp hastalıkları riskini azalttığı da biliniyor. Yapımı her ne kadar zahmetli olsa da tadı uğruna verilen her emeği hak ediyor. Lahana sarması tercihe göre etli ya da zeytinyağlı olarak tüketilebiliyor.

Malzemelerimiz:

İç malzemesi:

2 su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı domates salçası

1 çay bardağı sıvı yağ

1 büyük boy kuru soğan

5-7 diş ince doğranmış sarımsak

2 tatlı kaşığı kuru ya da taze nane

1 tatlı kaşığı pul biber

2 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı toz biber

1 tatlı kaşığı tuz

1 Çay bardağı kadar su

Dilerseniz benim gibi biraz zencefil, zerdeçal ve kimyon da ekleyebilirsiniz.

Üzeri için sos:

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım su bardağı su

Çeyrek su bardağı sıvı yağ 

Yapılışı:

Öncelikle lahananın kök kısmını bıçak ile oyup çıkarıyoruz, daha sonra rendeleyerek salataya eklemek için ayırıyoruz. 

Bir tencereye bolca su ve 1 yemek kaşığı tuz ilave ederek kaynatıyoruz. Lahananın yapraklarını teker teker ayırarak kaynayan suya bırakın, ardından 1-2 dakika kadar haşlıyoruz. Çok fazla haşlamamaya özen gösterin, aksi takdirde yapraklar erir. Diriliğini kaybedene kadar haşlamanız yeterli olacaktır.

Haşlanan yaprakları sıcak sudan alıp soğuk suya bırakıyoruz. Haşlama işlemi bittikten sonra iç harcının yapımına geçiyoruz. Tavaya sıvı yağ alıp ısıtın ve yemeklik doğranmış kuru soğanı ilave edin. Soğanlar, hafif renk değiştirene kadar kavurun.

Üzerine salçayı ilave edin ve bir iki defa çevirdikten sonra yıkanmış olan pirinci, rendelenmiş sarımsağı ve baharatları ekleyin. Birkaç tur karıştırın. Son olarak bir kahve fincanı suyu ilave edip karıştırarak suyunu çekmesini sağlayın. İsteğe göre yarım demet maydanoz ekleyebilirsiniz, ardından soğuması için iç harcı kenara alın. O arada lahananın yapraklarının sert olan damarlı kısımlarını bıçakla kesip alın ve avuç içi büyüklüğünde parçalara bölün.

Başka bir alternatif ise tüm iç harcını çiğ halde iyice karıştırarak kullanabilirsiniz, benim de tercihim budur.

Daha sonra iç harçtan bir kaşık alıp yaprak içine ekliyor ve yuvarlayıp sarıyoruz. Ardından sos malzemelerini sarmaların üzerinde gezdiriyoruz.

2 bardak su ilave edip sarmalar dağılmasın diye üzerine bir tabak koyarak, tencerenin kapağını kapatın ve ocak üzerine alın.

Sonrasında orta ateşte kaynamaya bırakın, kaynama noktasına geldikten sonra ocağı tamamen kısın ve pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 55-60 dakika pişirin.

Afiyet bal şeker olsun.


 


Yorumlar