Sütlaç Tarifi

 

Yıllarca Sütlaç yemedim çünkü Rahmetli Babam sütlacı çok severdi. Ülser hastasıydı ve annem sık sık sütlaç yapar, buzdolabına dizerdi. Çocuk aklımla babamın sütlaçları hiç bitmesin isterdim o yüzden bir kez bile elimi sürmedim. Babamı kaybettikten sonra sütlaç ile tanıştım, tadı çok güzelmiş bir de anneniz yapmışsa daha da güzel...

Sütlaç tarifi malzemeleri:

1 Litre Yarım Yağlı Süt

2 Su Bardağı Ilık Su

3-4 Yemek Kaşığı Kırık Pirinç

1 Su Bardağı Toz Şeker

2 Yemek Kaşığı Nişasta

Yapılışı:

Yukarıdaki malzemeler, 10 kişilik bir sütlaç tarifi malzemelerini içerir. Siz, kişi sayısına göre ölçüleri azaltabilir ancak bu kadar emek vermişken çokca yapıp buzdolabında saklamak iyi fikir gibi geliyor.

Öncelikle yıkanan pirinçleri(çok yıkamayın nişastası azalır.) 2 bardak ılık su eklediğiniz tencereye alın ve yavaşça karıştırarak kaynatmaya başlayın.

Pirinçler lapa hâline gelmeye başladığında 1 litrelik sütü de yavaş yavaş ekleyin. Süt kaynayana kadar karıştırmayı devam edin.

Kaynadıktan sonra altını kısın ve en az 5-6 dakika kadar bu şekilde karıştırmaya devam edin.

Kısık ateşteki karışıma toz şekeri de ekleyerek karıştırmaya devam edin, tekrar kaynamasını bekleyerek soğuk suda beklettiğiniz nişastayı ekleyin.

Nişastayı ekledikten sonra köpük köpük görüntüyü görene dek karıştırın ve baloncukları gördükten sonra kısık ateşe geçerek 2 dakika daha pişirmeye devam edin.

Karışım akışkan ve yoğun bir kıvam alınca ocaktan alın ve sıcakken kaselere servis edin.

Üzerine mevsim meyvelerinden koyabilirsiniz benim favorim çilek ya da nar, tarçın da olmazsa olmazımdır. Fındık, fıstık, ceviz de kullanabilirsiniz.

Afiyet bal, şeker olsun.

Yorumlar